LA POLUL NORD ESTE NOAPTE POLARA SI SE VAD CURCUBEELE DE NOAPTE
-
Out Now On ASOT: Achilles & Ansun – Live Forever - Teaming up with Newcastle-based DJ and producer Ansun, Achilles returns to A State of Trance to drop a potent mainstage banger. Fusing big room and trance ...Acum 16 ore
-
prima zi de Pesach - Aseară, am mâncat azimi, miel și ierburi amare. Părinții au stat cu ochii pe noi ca nu cumva să uităm interdicția. N-am văzut luna, nu am putut alerga pr...Acum 3 zile
-
„Adevărul” contra lui Alex Jones - The Truth vs. Alex Jones (2024)Pe Alex Jones l-am demontat de multicel și i-am văzut problemele încă de prin 2011. Problema cu acești deconspiraționiști ra...Acum 4 zile
-
Mircea Eliade – gânditor și istoric al religiilor de renume mondial - Astăzi, la 38 de ani de la moartea marelui Mircea Eliade, vă prezentăm un material realizat de Televiziunea Română despre ce a reprezentat marele filosof...Acum 4 zile
-
-
Ce mănânc dacă am cancer de prostată - http://disa-naivitate.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rssAcum 2 luni
-
Lumea nu e făcută pentru oameni singuri. - Stau singur în curte acum. Am făcut focul într-o sărăcie de vatră deschisă și ard niște crengi din corcodușul pe care l-am toaletat cu Ciprian în primăva...Acum 4 luni
-
Primavara se numara ghioceii - Primăvara e anotimpul florilor. Florilor de primăvara, precum ghioceii, lalele, zambile, brândușe, narcise, violete, magnolii și multe altele. Dar și a f...Acum 2 ani
-
-
Jurnal de călătorie, pe drumuri de munte. Apuseni. - Am plecat către Camping ”La Dănuț”- Gârda de Sus după amiaza, după ce s-a întors Emil de la muncă. Pregătisem mai totul cu o zi înainte: cort și a...Acum 2 ani
-
Cum îi putem ajuta pe ceilalți? - Este un lucru foarte bun sa ajuți alti oameni, dar cum să facem asta respectând legea echilibrului? În primul rând , asigurați-vă că, atunci când îi ajutaț...Acum 2 ani
-
Fenomenul Piața Universității 1990 expus de fotojurnaliștii Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil și Victor Roncea la Palatul Suțu și în Cetatea Râșnov. FOTOGRAFII EXCLUSIVE - *Trei fotografi readuc la lumină, după 30 de ani, 52 de imagini ale Fenomenului Piața Universității 1989-1990.* După prezentarea acestora pe simezele desch...Acum 3 ani
-
Constiinte echilibrate si prezente pe planeta - Suntem in acest spatiu de mare siguranta. Respirati pana il simtiti. Ce vedeti in jur este creatia voastra. Va aflati in plina ascensiune planetara. Pla...Acum 4 ani
-
Elder Ephraim of Arizona's Testimony Concerning the Marble King John - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΗ! " ...Υπάρχει κοιμώμενος Στρατηγός ονόματι Ιωάννης, ο οποίος,...Acum 4 ani
-
-
DESPRE TRANSFERUL ACESTUI BLOG - Întrucât am informaţia că în viitoarea perioadă se vor modifica drastic politicile de taxare a blogurilor, voi transfera pe "Blogul unui om cuminte" cele...Acum 5 ani
-
Iuliu Maniu - un model politic, modelul meu politic - *Iuliu Maniu a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, președin...Acum 6 ani
-
Procesul etapei versus procesul maimutelor - Catalin Tolontan, cunonscut initial prin participarea la emisiunea “Procesul Etapei” unde colabora la numararea cornerelor, a devenit celebru prin exagerar...Acum 6 ani
-
-
ANUNACU - *ANUNACU* Cartea „*ANUNACU*” se află în librăriile Cărtureşti şi se poate comanda online aici: *http://carturesti.ro/carte/anunacu-1989884?p=1 *Tiraj li...Acum 6 ani
-
Cuvânt al doamnei Aspazia Oţel Petrescu, rostit de Naşterea Maicii Domnului, la fosta închisoare pentru femei Mislea. „De nădăjduit, ÎMPREUNĂ”. - Vă mulțumim din adâncul inimilor noastre că v-ați îndurat și în acest an ca să ne însoțiți în rugăciunile ce s-au înălțat în adoratul nostru Paraclis în n...Acum 6 ani
-
„Neobișnuita călătorie a Serafimei” (cu subtitrare în română) - Un nou lungmetraj de animație pentru întreaga familie. Filmul povestește aventurile unei fetițe care și-a pierdut părinții la începutul Celui de-al Doil...Acum 7 ani
-
Tot despre decizii - Sunt oameni care nu au copii: sau nu au vrut să aibă, sau nu le-a dat Dumnezeu. Cei care nu i-au dorit, la bătrâneţe îi doresc şi plâng că nu au copii, dar...Acum 7 ani
-
Pitagora - Sfaturi pentru Calea Virtuții Divine - Cât priveşte necazurile pe care le îndură oamenii din cauza Destinului potrivnic, acceptă-le ca şi cum le-ai fi meritat;îndură-le răbdător şi nu te împotr...Acum 7 ani
-
Arrow 4x10 Blood Debts - Watch Full Arrow 4x10 Blood Debts in Best QualityNow you can see Arrow 4x10 Blood Debts in high quality with duration 45 minutes minute. - *Original T...Acum 8 ani
-
Lansare SERIALENET.RO! - *Motto*: *Experienţa este hrană pentru creier* (*Bill Watterson*) Dragi prieteni, v-am pregătit o mare surpriză. Un nou forum: WWW.SERIALENET.RO. Acesta es...Acum 8 ani
-
Kunci Gitar Berartinya Dirimu Noah Band - *Kunci Gitar Berartinya Dirimu Noah Band*– Ini adalah *Lirik lagu* yang di populerkan lagunya oleh Noah Band yang sudah malang melintang di dunia permusika...Acum 8 ani
-
101 powerful inspirational quotes to live your life by - These days there is too much noise around so we tend to listen advices from people that are not entitled to influence other' s life and we get totally conf...Acum 9 ani
-
Mai mult de două treimi din cremele de protectie solara conțin substanțe chimice nocive - http://magia-vietii.blogspot.ro/2014/07/mai-mult-de-doua-treimi-din-cremele-de.htmlAcum 9 ani
-
Warming climates intensify greenhouse gas given out by oceans - Date: June 8, 2014 - SCIENCE DAILY Source: University of Edinburgh Summary: Rising global temperatures could increase the amount of carbon dioxide naturall...Acum 9 ani
-
"Coreea de Nord, nimic de invidiat" - un documentar de Adelin Petrisor - Probabil tara cea mai asemanatoare descrierilor orweliene din 1984, Coreea de Nord, in care absolut totul este controlat si supravegheat, un buncar pentr...Acum 10 ani
-
Frica - Frica Stii cum sunt prinse maimutele in Africa? Vanatorul pune o piatra de marimea unui ou de gaină, i...Acum 10 ani
-
Despre...legende, numai de bine!? - Gratie oamenilor frumosi de la White Mahala si a unei mici doze de noroc - ce parea ca m-a cam uitat in ultima perioada :)) - am petrecut o seara de neuit...Acum 10 ani
-
Search engines are stupid run run run you carnt catch me im a ginger man - Search engines are really stupid recently google has told how they expect webmasters to no follow just about everything to comply with there search engine ...Acum 10 ani
-
Doar fii atent, fii atent… - „Doar fii atent, fii atent, doar atât ţi se cere, mai cu seamă azi, mai cu seamă acum. Te-am învăţat să priveşţi, te-ai deprins să asculţi. Doar fii atent,...Acum 11 ani
-
-
Transsilvania - Title : Transsilvania Cartographer : Petrus Bertius Date : 1603 Dimensions : 16,0 x 11.3 Taken from "Petrus Bertius, Tabularum Geographicarum Contractarum"...Acum 11 ani
-
-
Redirectionare - Acest blog s-a mutat. Va invit pe Blog Geocer. Ba serios, ba pus pe glume!Acum 12 ani
-
-
Evanghelia Eseniana a pacii - Evanghelia Eseniana a pacii - Reguli de viata - Imprimati acest text si afisati-l undeva la vedere. Straduiti-va sa impliniti toate aceste reguli, pentru ...Acum 13 ani
-
Despre dorinte... - Discipolul spuse maestrului său: “Am petrecut mare parte a zilei gîndind ce nu ar fi trebuit să gîndesc, dorindu-mi ce nu ar fi trebuit să-mi doresc şi făc...Acum 13 ani
-
Taraba cu bloguri - Mi-am denumit această postare *Taraba cu bloguri*, pentru că e vorba de o ofertă. Dacă oferta merită băgată în seamă sau nu, rămâne de văzut. Am să încep cu...Acum 13 ani
-
Interesant! Bani de la FNI s-au dus la Cristoiu, Tatulici, Dinescu - *Dovada că Nicolae Popa era intermediarul lui SOV la FNI * *Ceea ce vedeți mai jos este un document foarte important din dosarul lui SOV. Pe d...Acum 13 ani
-
Invatatcei in ale re-nasterii... - In cadrul ciclurilor noastre de *re*-nastere ne simtim ca si cum am invata continuu. In fiecare din vietile noastre ne aflam in permanenta pe o curba a i...Acum 13 ani
-
... - Stateam intinsa in pat si ma gandeam la tine... Tu... stateai intins in hamacul din spatele casei tale... Era asezat intre doua salcii... Iar atunci vantu...Acum 13 ani
-
Caracatita si zambetul batranului edec - Reteaua Voicu este pojghita crapata a unui iceberg amenintat de inclazirea globala. Sub palpairile “flacarii violete”, grupurile inghetate intr-o mentalita...Acum 14 ani
-
-
O glumitza de 8 Martie - ..- -. . -..- - .-. .- - . .-. . - - - - .-. .- .- -.-. ..- - -.. .- - ..- .--. .- - - .- -. - .. .- -. -.-. .- . ... - . . -..- - .-. .- - . .-. . - - - ...Acum 14 ani
-
-
Strada Camatarilor nr. 4 (III) - -continuare- 14. Gigi Ciobanu strabate curtea unei crese. Copii se reped la el, strigand fiecare: “Tata! Tata! Ta-ta! Taticutule! Tatuta! Tata!” O edu...Acum 14 ani
-
-
-
Injectia cu insulina – Nicolae Paulescu - *Nicolae Paulescu*, profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, *este cel care a descoperit pentru prima oara, ...Acum 14 ani
-
V - *U*n nou ciclu existential marcheaza umanitatea. Aparent, de nicaieri si de niciunde apar marile civilizatii, neegalate in performante tehnice si artisti...Acum 14 ani
-
Stiinta si parapsihologie - *"Războiul geofizic şi cel psihotronic se desfăşoară de peste 40 de ani"15:54:46 din data de 25 iunie 2009 Mesagerul de Bistrita NasaudAfirmaţia a...Acum 14 ani
-
Stop whinning, get even! - As the Maharishi Remembered site simultaneously crosses the two thresholds of 100 pages to the site and 100 visitors in a single day, I thought it might be...Acum 15 ani
-
Sri Dharmadeva - Arturo Garcia - Sri Dharmadeva - Arturo Garcia (Mexico) President of Alianza Mexicana de Yoga (Yoga Alliance of Mexico) President of Yoga Dharma Association of Mexico Me...Acum 16 ani
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
joi, 16 iulie 2009
marți, 14 iulie 2009
PLANETA NOASTRĂ PLÂNGE! O DOR RĂNILE PROVOCATE DE NOI! OARE CÂT NE MAI SUPORTĂ?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Videoclipul acesta trebuie să ne reprezinte pe toţi!
În continuare un articol deosebit de interesant transmis prin E-mail de prieteni mei de la "Quan Yin - Bucharest Center"
<< Re: articol despre incalzirea globalaSunday, July 12, 2009 8:25 PMFrom: This sender is DomainKeys verified " Quan Yin - Bucharest Center"
SCHIMBAREA CLIMEI, CONSUMUL DE CARNE ŞI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Interviu cu Noam Mohr de la EarthSave,
realizat de Claudette Vaughan
Noam Mohr este fizician cu diplome de la Universităţile Yale şi Penn. Dânsul a muncit în campaniile despre încălzirea globală ale Grupului de Cercetare al Intereselor Publice din SUA, pentru care a publicat câteva articole despre schimbarea climei şi standardul de combustibili ai economiei, printre care „Joaca cu dezastrul”, „Umflarea preţului” şi „Avertizarea despre furtună”.
Î: - De ce foarte multe eforturi despre cum să tăiem din emisiile de gaze de seră sunt foarte mult îndreptate într-o direcţie greşită?
N: - Organizaţiile pentru mediu şi-au îndreptat eforturile lor aproape în totalitate pe gazul de seră dioxidul de carbon, pentru că acest gaz alcătuieşte majoritatea emisiilor noastre. Însă, problema este că celelalte gaze, produse în cantităţi mult mai mici, sunt mult mai puternice în încălzirea pământului.
Metanul este de 23 de ori mai puternic şi oxidul de azot este de 297 de ori mai puternic. Când iei în calcul acestea, dioxidul de carbon este responsabil doar pentru jumătate din încălzirea pe care o vedem noi.
Şi mai important, sursa dioxidului de carbon – maşinile şi fabricile care ard combustibilii fosili - ele emit şi aerosoli, particule mici care alcătuiesc fumul de ceaţă, care răceşte atmosfera prin reflexia razelor de soare. Când te uiţi la amploarea efectului de răcire, atunci vezi că acesta aproape că anulează efectul de încălzire al dioxidului de carbon. Asta înseamnă că aceste surse au contribuit foarte puţin la problema încălzirii globale pe care am văzut-o noi, şi reducerea acestor surse vor face diferenţe foarte mici pe termen scurt.
Aceasta nu înseamnă că este în regulă să ardem combustibili fosili. Reducerea dioxidului de carbon este absolut critică, pentru că noi nu putem emite fum din ce în ce mai mult, ca să mascăm efectul dioxidului de carbon. Aerosolii rămân în atmosferă pentru o perioadă foarte scurtă, în timp ce dioxidul de carbon continuă să crească încălzirea pământului pe o perioadă de un secol. Dacă nu ne îndreptăm atenţia spre dioxidul de carbon acum, o să ne prindă din urmă.
Totuşi, realitatea rămâne că sursele celorlalte gaze sunt forţa principală a încălzirii globale din ziua de azi şi din viitorul apropiat, planeta apropiindu-se de punctul daunelor climatice ireversibile, deci adresarea acestor surse ar trebui să fie prioritatea noastră numărul unu. Cea mai mare sursă la nivel lobal de metan şi oxid de azot este agricultura cu animale, care produce mai multă încălzire globală decât toate celelalte gaze în afara CO2, adunate laolaltă. Aceste gaze sunt produse de procesul special de digestie al animalelor şi de gunoiul de pe urma lor. Asta înseamnă că noi putem să facem o mare diferenţă în lupta împotriva celei mai mari crize ale mediului cu care se confruntă omenirea, şi este foarte simplu, să lăsăm deoparte produsele animale din farfuria noastră.
Este important să luăm aminte că, chiar dacă ignorăm efectul aerosolilor, zootehnia este printre altele şi o sursă mare de emisie pentru dioxidul de carbon. Este o industrie care consumă foarte intensiv energie, consumând de 11 mai mult combustibili fosili ca să creeze o calorie de proteină, în comparaţie cu agricultura cu plante. În plus, este o sursă majoră de ardere a pădurilor, eliberând cantităţi enorme de dioxid de carbon care ar fi fost absorbite de copaci. Cel puţin 70% din fosta pădure tropicală din Amazon este folosită acum pentru agricultura creşterii animalelor, şi mai mult, este folosită pentru creşterea hranei pentru animale. Chiar fără să considere efectul de răcire al aerosolilor, ONU a arătat că creşterea animalelor este responsabilă pentru 18% din emisiile de gaze de seră, mai mult decât toate maşinile, camioanele, avioanele şi trenurile din lume, adunate laolaltă. În timp ce grupurile pentru mediu s-au gândit la avantajul de a-ţi schimba maşina cu un hibrid Prius, foarte puţine persoane ştiu că, după cum spune un studiu al Universităţii din Chicago, o să salvezi mult mai mult din emisiile de gaze de seră dacă treci la o alimentaţie vegană.
Î: - Este vreo conspiraţie pentru a ascunde faptul că producţia şi consumul de carne sunt cele mai mari surse de emsii de gaze de seră în toată lumea?
N: - Grupurile pentru mediu abia au început să recunoască acest fapt, şi au ezitări să recunoască lucrul acesta, pentru că le este teamă că atenţia va fi abătută de la campaniile lor vehemente şi de durată împotriva combustibililor fosili, şi la fel şi pentru că mulţi activişti ai mediului sunt ei înşişi consumatori de carne şi se tem să condamne un lucru pe care ei personal îl consumă. Însă, cu foarte multe evidenţe, ar fi o greşeală serioasă să nu le spunem oamenilor despre acest pas puternic pe care-l pot face în rezolvarea acestui pericol foarte grav. Este foarte urgent, mai ales din cauză că consumul de carne este presupus să se dubleze până în 2050, deci dacă credem că acum problema este destul de rea, să vă gândiţi cât de rea va ajunge dacă nu începem azi să ne ocupăm de ea.
Majoritatea oamenilor simt că nu pot face nimic în legătură cu această problemă, doar dacă cumpără o maşină sau un aparat, însă majoritatea sunt lăsaţi să aleagă doar becurile cu consum eficient de energie. Este foarte important ca oamenii să ştie că pot face o mare diferenţă, cu fiecare masă consumată. Nu există nici un motiv ca promovarea alimentaţiei pe bază de plante să ia atenţia de la eforturile de a rezolva emisiile de dioxid de carbon, ambele fiind la fel de importante. Noi trebuie să ne ocupăm de criză cu orice mijloc pe care-l avem la dispoziţie.
Î: - De asemenea, se merită să menţionăm că problema nu este doar producţia de carne. De exemplu, vacile pentru lapte produc mai mult metan decât vacile pentru carne. Care este cifra exactă pentru producţia de metan a unei vaci de lapte?
N: - În 2005, o vacă medie pentru lapte din SUA a emis 168kg de metan, în timp ce o vacă medie pentru carne din SUA a emis 45 kg de metan. Desigur, sunt mult mai multe vaci pentru carne decât vaci pentru lapte, deci cifra totală din SUA este de 3,9t pentru vacile de carne şi 2,2t pentru vacile de lapte.
Î: - Care sunt avantajele vegetarianismului cu privire la reducerea CO2?
N: - Mai întâi de toate, reducerea produselor animale este o formă de reducere a CO2, din moment de agricultura cu animale este responsabilă pentru o zecime din emisiile globale de CO2. În al doilea rând, reducerea metanului dă rezultate mari care se manifestă mult mai repede. Chiar dacă noi am putea să inventăm mâine maşini şi fabrici care să nu emită deloc, ar fi extrem de scump să le construim şi ar dura zeci de ani să le înlocuiască pe cele vechi. Din contră, rata de dispariţie a fermelor de animale este mai mică de doi ani şi noi nu trebuie să aşteptăm pentru vreo invenţie nouă ca să obţinem o reducere de 100%, cu un impact economic negativ foarte mic. În plus, dioxidul de carbon poate să stea în atmosferă un secol, în timp ce metanul se elimină într-un deceniu, deci reducerea agriculturii cu animale se traduce foarte repede într-o planetă mai sănătoasă. În al treilea rând, reducerile din agricultura cu animale sunt bune şi în adresarea unor probleme mari ale mediului. ONU a dat vina pe acest sector ca fiind unul din „cei doi sau trei contribuitori principali de frunte la cele mai serioase probleme ale mediului, de la scară globală, la scară locală.” Este cauza majoră a poluării apei, a defrişării, a lipsei de apă, a pierderii biodiversităţii, şi aşa mai departe. Este greu să-ţi închipui mărimea imensă a acestei industrii când te uiţi la o singură găină, dar în realitate, foloseşte 30% din terenul pământului şi deţine 20% din biomasa animală de pe uscat a pământului. Aceasta este una din cele mai poluante industrii din lume, deci reducerea ei beneficiază nu numai crizei climatice, ci şi mediului înconjurător.
Î: - Cât de bine ar fi dacă am fi vegani?
N: - Mult mai bine. Un studiu de la Universitatea din Chicago a găsit că, fără să considere efectul aerosolilor sau emisiile adiţionale din creşterea hranei pentru animale, trecerea de la o alimentaţie medie americană la una vegană ar salva cu 50% mai mult din emisiile de gaze de seră decât dacă am trece de la o maşină medie americană, la o maşină Prius. Eliminarea agriculturii animale ar însemna eliminarea celei mai mari surse a încălzirii globale observate până acum. Probabil acesta este cel mai puternic lucru pe care noi, ca oameni, îl putem face cu privire la criza climatică.
Î: - Când Bush a fost întrebat despre schimbarea climei, el a spus: „Da, şi lui îi plac urşii polari şi ar vrea să-i salveze”. Credeţi că dacă el nu ar fi văzut filmul lui Al Gore „Un adevăr inconvenabil”, nu am fi ajuns nici până acolo cu el?
N: - Nu cred că administraţia lui Bush a făcut ceva semnificativ cu privire la încălzirea globală. Sigur că Al Gore a ridicat problema, şi lumea caută căi de a ajuta, mai ales ca o reacţie la neimplicarea lui Bush. Să sperăm că, ştiind că ce este bun pentru sănătatea voastră, este bun şi pentru planetă, aceasta o să le ofere mijloacele prin care să facă ceva cu adevărat. Lumea trebuie să fie educată cu privire la ce pot să facă.
Î: - De ce America a mers devastator de încet cu privire la schimbarea climei? Este din cauza economiei sau este timpul potrivit acum să-i prezentăm lumii naive soluţia cu energia nucleară ca fiind „soluţia” pentru schimbarea climei, ceea ce Howard, Blair (acum deja în afara funcţiei) şi Bush, cu toţii au ales să o facă.
N: - Sunt multe industrii puternice care au interese financiare ca noi să continuăm să poluăm. Din păcate, este imposibil să faci o campanie politică serioasă în această ţară fără o sumă imensă de bani, ceea ce oferă acestor interese un acces şi o influenţă disproporţionată. Sondajele au arătat în mod constant că americanii, din contră, sprijină în masă acţiunile cu privire la încălzirea globală.
Î: - Este prea târziu să oprim distrugerea pământului?
N: - Sigur că nu. Indiferent ce facem, gazele pe care le-am emis deja o să stea în atmosferă şi vor continua să încălzească pământul pentru sute de ani. Însă, ce vedem noi este doar începutul. Noi putem şi trebuie să acţionăm acum, înainte ca situaţia să devină catastrofală. În timpul ultimei ere glaciare, temperaturile globale au fost doar cu nouă grade mai reci decât sunt azi, şi gheaţa cu o grosime mai mare de o milă acoperea oraşele New York şi St. Louis. Temperaturile pot creşte şi mai mult de-a lungul secolului dacă noi nu reuşim să acţionăm.
Î: - China este a doua ţară la emisiile de gaze de seră, şi de curând a anunţat că a ratificat Protocolul de la Kyoto, aducând tratatul pentru mediu la un pas de la implementare, aşa spun ei. Putem să credem aşa ceva? China scuipă în atmosferă 11% din totalul emisiilor de carbon şi este privită ca una din naţiunile pe cale de dezvoltare, deci nu i se cere să-şi reducă din emisii. N: - China a făcut nişte paşi ca să-şi îmbunătăţească emisiile de gaze de seră, de exemplu cere stardarde la economia de combustibil mai mari decât cele din SUA. Însă, ca ţară în curs de dezvoltare, China nu trebuie să respecte cerinţele de reducere a emsiilor de gaze din Protocolul de la Kyoto, aşa cum fac ţările dezvoltate, pentru că ţările dezvoltate au contribuit cu „partea leului” la emisiile de-a lungul istoriei care s-au adunat în atmosferă şi continuă să dăuneze planetei. Cel mai important lucru cu privire la reducerea consumului de carne este că este un lucru la fel de accesibil pentru un ţăran din China, cum este pentru un broker din Wall Street. Prin promovarea alimentaţiei vegetariene pentru oamenii săi, China poate contribui cu reduceri mari ale emisiilor de gaze de seră, fără să-şi facă griji despre afectarea dezvoltării economice.
Î: - Joyce d'Silvia de la “Compassion in World Farming”, a vorbit la o conferinţă despre creşterea fermelor industriale în China, acum câţiva ani. Ea a spus: “Consumul de carne creşte foarte repede, nu doar în China unde sunt 1,3 miliarde de oameni şi unde 53% din forţa de muncă este angajată în agricultură sau în industria lemnului, însă creşte şi în estul şi sud-estul Asiei, de asemenea. Odată cu îmbunătăţirea economiei, spune ea, creşte şi salariul şi oamenii privesc carnea ca pe un lucru de nelipsit din alimentaţia lor. Moda aceasta este sprijinită şi de creşterea lanţurilor de fast-food. Producţia de carne pe cap de locuitor a crescut în 13 ani până în 2001 de la 23kg / persoană, la 49 kg / persoană, ouăle de la 6kg / persoană la 18 kg/ persoană, şi laptele de la 3kg / persoană, la 8 kg pe persoană.” Ce putem să facem? Se ocupă cineva de acestea?
N: - Aceasta este o problemă serioasă, nu doar în China, ci în întreaga lume. Comunităţile pentru mediu abia acum încep să recunoască impactul enorm al agriculturii animale asupra încălzirii globale. Noi trebuie să începem să educăm lumea, în SUA şi în celelalte ţări, ca cei care se ocupă de această problemă să înceapă să lucreze la alimentaţie, ca o prioritate.
Î: - Ce spuneţi de animale? Prin tradiţie, în China rurală o gospodărie avea unul sau doi porci în curte. Acum, occidentul îi arată Chinei cum să aibă ferme industriale, ca să crească animale mai multe, mai eficient şi mai „igienic”, deci să contribuie şi mai mult la emisiile de gaze de seră. În China, transportul animalelor de multe ori este ceva foarte rudimentar şi în fermele mici, distanţele nu sunt aşa de lungi. Odată cu creşterea fermelor comerciale, distanţele şi congelarea cresc şi ele. Se ocupă cineva de aceasta? Ce credeţi, domnule Noam?
N: - Creşterea dramatică a fermelor industriale foarte poluante şi extrem de violente este subestimată ca fiind o sursă importantă de gaze de seră. Cât de rău stau lucrurile acum, se întrevede o înrăutăţire şi mai mare pe măsură ce producţia intensivă de animale se extinde. Consumul de carne a crescut deja de cinci ori în ultimii 15 ani, cu rezultate devastatoare. Noi trebuie să schimbăm cursul acesta foarte urgent.
Î: - Putem să terminăm cu lanţurile de fast-food? De exemplu, eu nu ştiu care sunt cifrele în America, dar în China industria lor de fast-food a făcut 24 de miliarde de dolari. Piaţa creşte cu 20% anual. McDonalds are peste 400 de restaurante în China şi KFC are 681. Fără nici un dubiu că această creştere contribuie la creşterea consumului de carne şi la intensificarea metodelor fermelor industriale. Gigantul american de carne, Smithfield Foods, face afaceri în comun cu compania olandeză Artal Holland BV, sub numele de AFG Company, în provincia Guangdong. Ei produc acum produse de carne pentru lanţurile fast-food şi pentru vânzătorii cu amănuntul. Ce credeţi despre aceasta? Cine să vrea să se ocupe de băieţii mari din fast-food?
N: - Una din problemele cu privire a încălzirea globală este că oamenii simt că ei nu pot face nimic. Publicul, de multe ori pasiv, depinde de politica de decizie a guvernului. La final, chiar dacă noi avem tehnologia să reducem cu 40% consumul de combustibil al maşinii, fără reducerea mărimii maşinii sau a siguranţei, producătorii de maşini nu pun aceste modele la îndemâna cumpărătorilor. Deci, să facă ceva cu privire la companiile de petrol, companiile de maşinişi giganţii fast-food, pare imposibil pentru cetăţeanul de rând. Atunci când realizezi că poţi să faci diferenţa cu fiecare masă, atunci dintr-o dată imaginea se schimbă. Poţi să alegi, şi felul cum alegi afectează schimbarea climei. Dacă oamenii reduc din consumul de produse animale cu jumătate, atunci această sursă de poluare va scădea la jumătate şi nu mai este nimic de făcut din partea nici unei corporaţii sau a unor intereselor speciale. Viitorul este sigur în mâinile noastre sau mai degrabă, în gura noastră. Asta nu înseamnă că guvernele sunt scutite să se mai ocupe de legile cu privire la această sursă majoră de gaze de seră. Guvernele trebuie să înceapă prin a termina cu subvenţiile imense pentru fermele industriale, pe care efectiv le plăteşte ca să polueze. În şcoli şi în programele guvernamentale, în campaniile de educaţie publică şi în legile despre cheltuirea banilor din taxe, ei trebuie să promoveze o alimentaţie sănătoasă, pentru oameni şi pentru mediu. >>
În continuare un articol deosebit de interesant transmis prin E-mail de prieteni mei de la "Quan Yin - Bucharest Center"
<< Re: articol despre incalzirea globalaSunday, July 12, 2009 8:25 PMFrom: This sender is DomainKeys verified " Quan Yin - Bucharest Center"
SCHIMBAREA CLIMEI, CONSUMUL DE CARNE ŞI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Interviu cu Noam Mohr de la EarthSave,
realizat de Claudette Vaughan
Noam Mohr este fizician cu diplome de la Universităţile Yale şi Penn. Dânsul a muncit în campaniile despre încălzirea globală ale Grupului de Cercetare al Intereselor Publice din SUA, pentru care a publicat câteva articole despre schimbarea climei şi standardul de combustibili ai economiei, printre care „Joaca cu dezastrul”, „Umflarea preţului” şi „Avertizarea despre furtună”.
Î: - De ce foarte multe eforturi despre cum să tăiem din emisiile de gaze de seră sunt foarte mult îndreptate într-o direcţie greşită?
N: - Organizaţiile pentru mediu şi-au îndreptat eforturile lor aproape în totalitate pe gazul de seră dioxidul de carbon, pentru că acest gaz alcătuieşte majoritatea emisiilor noastre. Însă, problema este că celelalte gaze, produse în cantităţi mult mai mici, sunt mult mai puternice în încălzirea pământului.
Metanul este de 23 de ori mai puternic şi oxidul de azot este de 297 de ori mai puternic. Când iei în calcul acestea, dioxidul de carbon este responsabil doar pentru jumătate din încălzirea pe care o vedem noi.
Şi mai important, sursa dioxidului de carbon – maşinile şi fabricile care ard combustibilii fosili - ele emit şi aerosoli, particule mici care alcătuiesc fumul de ceaţă, care răceşte atmosfera prin reflexia razelor de soare. Când te uiţi la amploarea efectului de răcire, atunci vezi că acesta aproape că anulează efectul de încălzire al dioxidului de carbon. Asta înseamnă că aceste surse au contribuit foarte puţin la problema încălzirii globale pe care am văzut-o noi, şi reducerea acestor surse vor face diferenţe foarte mici pe termen scurt.
Aceasta nu înseamnă că este în regulă să ardem combustibili fosili. Reducerea dioxidului de carbon este absolut critică, pentru că noi nu putem emite fum din ce în ce mai mult, ca să mascăm efectul dioxidului de carbon. Aerosolii rămân în atmosferă pentru o perioadă foarte scurtă, în timp ce dioxidul de carbon continuă să crească încălzirea pământului pe o perioadă de un secol. Dacă nu ne îndreptăm atenţia spre dioxidul de carbon acum, o să ne prindă din urmă.
Totuşi, realitatea rămâne că sursele celorlalte gaze sunt forţa principală a încălzirii globale din ziua de azi şi din viitorul apropiat, planeta apropiindu-se de punctul daunelor climatice ireversibile, deci adresarea acestor surse ar trebui să fie prioritatea noastră numărul unu. Cea mai mare sursă la nivel lobal de metan şi oxid de azot este agricultura cu animale, care produce mai multă încălzire globală decât toate celelalte gaze în afara CO2, adunate laolaltă. Aceste gaze sunt produse de procesul special de digestie al animalelor şi de gunoiul de pe urma lor. Asta înseamnă că noi putem să facem o mare diferenţă în lupta împotriva celei mai mari crize ale mediului cu care se confruntă omenirea, şi este foarte simplu, să lăsăm deoparte produsele animale din farfuria noastră.
Este important să luăm aminte că, chiar dacă ignorăm efectul aerosolilor, zootehnia este printre altele şi o sursă mare de emisie pentru dioxidul de carbon. Este o industrie care consumă foarte intensiv energie, consumând de 11 mai mult combustibili fosili ca să creeze o calorie de proteină, în comparaţie cu agricultura cu plante. În plus, este o sursă majoră de ardere a pădurilor, eliberând cantităţi enorme de dioxid de carbon care ar fi fost absorbite de copaci. Cel puţin 70% din fosta pădure tropicală din Amazon este folosită acum pentru agricultura creşterii animalelor, şi mai mult, este folosită pentru creşterea hranei pentru animale. Chiar fără să considere efectul de răcire al aerosolilor, ONU a arătat că creşterea animalelor este responsabilă pentru 18% din emisiile de gaze de seră, mai mult decât toate maşinile, camioanele, avioanele şi trenurile din lume, adunate laolaltă. În timp ce grupurile pentru mediu s-au gândit la avantajul de a-ţi schimba maşina cu un hibrid Prius, foarte puţine persoane ştiu că, după cum spune un studiu al Universităţii din Chicago, o să salvezi mult mai mult din emisiile de gaze de seră dacă treci la o alimentaţie vegană.
Î: - Este vreo conspiraţie pentru a ascunde faptul că producţia şi consumul de carne sunt cele mai mari surse de emsii de gaze de seră în toată lumea?
N: - Grupurile pentru mediu abia au început să recunoască acest fapt, şi au ezitări să recunoască lucrul acesta, pentru că le este teamă că atenţia va fi abătută de la campaniile lor vehemente şi de durată împotriva combustibililor fosili, şi la fel şi pentru că mulţi activişti ai mediului sunt ei înşişi consumatori de carne şi se tem să condamne un lucru pe care ei personal îl consumă. Însă, cu foarte multe evidenţe, ar fi o greşeală serioasă să nu le spunem oamenilor despre acest pas puternic pe care-l pot face în rezolvarea acestui pericol foarte grav. Este foarte urgent, mai ales din cauză că consumul de carne este presupus să se dubleze până în 2050, deci dacă credem că acum problema este destul de rea, să vă gândiţi cât de rea va ajunge dacă nu începem azi să ne ocupăm de ea.
Majoritatea oamenilor simt că nu pot face nimic în legătură cu această problemă, doar dacă cumpără o maşină sau un aparat, însă majoritatea sunt lăsaţi să aleagă doar becurile cu consum eficient de energie. Este foarte important ca oamenii să ştie că pot face o mare diferenţă, cu fiecare masă consumată. Nu există nici un motiv ca promovarea alimentaţiei pe bază de plante să ia atenţia de la eforturile de a rezolva emisiile de dioxid de carbon, ambele fiind la fel de importante. Noi trebuie să ne ocupăm de criză cu orice mijloc pe care-l avem la dispoziţie.
Î: - De asemenea, se merită să menţionăm că problema nu este doar producţia de carne. De exemplu, vacile pentru lapte produc mai mult metan decât vacile pentru carne. Care este cifra exactă pentru producţia de metan a unei vaci de lapte?
N: - În 2005, o vacă medie pentru lapte din SUA a emis 168kg de metan, în timp ce o vacă medie pentru carne din SUA a emis 45 kg de metan. Desigur, sunt mult mai multe vaci pentru carne decât vaci pentru lapte, deci cifra totală din SUA este de 3,9t pentru vacile de carne şi 2,2t pentru vacile de lapte.
Î: - Care sunt avantajele vegetarianismului cu privire la reducerea CO2?
N: - Mai întâi de toate, reducerea produselor animale este o formă de reducere a CO2, din moment de agricultura cu animale este responsabilă pentru o zecime din emisiile globale de CO2. În al doilea rând, reducerea metanului dă rezultate mari care se manifestă mult mai repede. Chiar dacă noi am putea să inventăm mâine maşini şi fabrici care să nu emită deloc, ar fi extrem de scump să le construim şi ar dura zeci de ani să le înlocuiască pe cele vechi. Din contră, rata de dispariţie a fermelor de animale este mai mică de doi ani şi noi nu trebuie să aşteptăm pentru vreo invenţie nouă ca să obţinem o reducere de 100%, cu un impact economic negativ foarte mic. În plus, dioxidul de carbon poate să stea în atmosferă un secol, în timp ce metanul se elimină într-un deceniu, deci reducerea agriculturii cu animale se traduce foarte repede într-o planetă mai sănătoasă. În al treilea rând, reducerile din agricultura cu animale sunt bune şi în adresarea unor probleme mari ale mediului. ONU a dat vina pe acest sector ca fiind unul din „cei doi sau trei contribuitori principali de frunte la cele mai serioase probleme ale mediului, de la scară globală, la scară locală.” Este cauza majoră a poluării apei, a defrişării, a lipsei de apă, a pierderii biodiversităţii, şi aşa mai departe. Este greu să-ţi închipui mărimea imensă a acestei industrii când te uiţi la o singură găină, dar în realitate, foloseşte 30% din terenul pământului şi deţine 20% din biomasa animală de pe uscat a pământului. Aceasta este una din cele mai poluante industrii din lume, deci reducerea ei beneficiază nu numai crizei climatice, ci şi mediului înconjurător.
Î: - Cât de bine ar fi dacă am fi vegani?
N: - Mult mai bine. Un studiu de la Universitatea din Chicago a găsit că, fără să considere efectul aerosolilor sau emisiile adiţionale din creşterea hranei pentru animale, trecerea de la o alimentaţie medie americană la una vegană ar salva cu 50% mai mult din emisiile de gaze de seră decât dacă am trece de la o maşină medie americană, la o maşină Prius. Eliminarea agriculturii animale ar însemna eliminarea celei mai mari surse a încălzirii globale observate până acum. Probabil acesta este cel mai puternic lucru pe care noi, ca oameni, îl putem face cu privire la criza climatică.
Î: - Când Bush a fost întrebat despre schimbarea climei, el a spus: „Da, şi lui îi plac urşii polari şi ar vrea să-i salveze”. Credeţi că dacă el nu ar fi văzut filmul lui Al Gore „Un adevăr inconvenabil”, nu am fi ajuns nici până acolo cu el?
N: - Nu cred că administraţia lui Bush a făcut ceva semnificativ cu privire la încălzirea globală. Sigur că Al Gore a ridicat problema, şi lumea caută căi de a ajuta, mai ales ca o reacţie la neimplicarea lui Bush. Să sperăm că, ştiind că ce este bun pentru sănătatea voastră, este bun şi pentru planetă, aceasta o să le ofere mijloacele prin care să facă ceva cu adevărat. Lumea trebuie să fie educată cu privire la ce pot să facă.
Î: - De ce America a mers devastator de încet cu privire la schimbarea climei? Este din cauza economiei sau este timpul potrivit acum să-i prezentăm lumii naive soluţia cu energia nucleară ca fiind „soluţia” pentru schimbarea climei, ceea ce Howard, Blair (acum deja în afara funcţiei) şi Bush, cu toţii au ales să o facă.
N: - Sunt multe industrii puternice care au interese financiare ca noi să continuăm să poluăm. Din păcate, este imposibil să faci o campanie politică serioasă în această ţară fără o sumă imensă de bani, ceea ce oferă acestor interese un acces şi o influenţă disproporţionată. Sondajele au arătat în mod constant că americanii, din contră, sprijină în masă acţiunile cu privire la încălzirea globală.
Î: - Este prea târziu să oprim distrugerea pământului?
N: - Sigur că nu. Indiferent ce facem, gazele pe care le-am emis deja o să stea în atmosferă şi vor continua să încălzească pământul pentru sute de ani. Însă, ce vedem noi este doar începutul. Noi putem şi trebuie să acţionăm acum, înainte ca situaţia să devină catastrofală. În timpul ultimei ere glaciare, temperaturile globale au fost doar cu nouă grade mai reci decât sunt azi, şi gheaţa cu o grosime mai mare de o milă acoperea oraşele New York şi St. Louis. Temperaturile pot creşte şi mai mult de-a lungul secolului dacă noi nu reuşim să acţionăm.
Î: - China este a doua ţară la emisiile de gaze de seră, şi de curând a anunţat că a ratificat Protocolul de la Kyoto, aducând tratatul pentru mediu la un pas de la implementare, aşa spun ei. Putem să credem aşa ceva? China scuipă în atmosferă 11% din totalul emisiilor de carbon şi este privită ca una din naţiunile pe cale de dezvoltare, deci nu i se cere să-şi reducă din emisii. N: - China a făcut nişte paşi ca să-şi îmbunătăţească emisiile de gaze de seră, de exemplu cere stardarde la economia de combustibil mai mari decât cele din SUA. Însă, ca ţară în curs de dezvoltare, China nu trebuie să respecte cerinţele de reducere a emsiilor de gaze din Protocolul de la Kyoto, aşa cum fac ţările dezvoltate, pentru că ţările dezvoltate au contribuit cu „partea leului” la emisiile de-a lungul istoriei care s-au adunat în atmosferă şi continuă să dăuneze planetei. Cel mai important lucru cu privire la reducerea consumului de carne este că este un lucru la fel de accesibil pentru un ţăran din China, cum este pentru un broker din Wall Street. Prin promovarea alimentaţiei vegetariene pentru oamenii săi, China poate contribui cu reduceri mari ale emisiilor de gaze de seră, fără să-şi facă griji despre afectarea dezvoltării economice.
Î: - Joyce d'Silvia de la “Compassion in World Farming”, a vorbit la o conferinţă despre creşterea fermelor industriale în China, acum câţiva ani. Ea a spus: “Consumul de carne creşte foarte repede, nu doar în China unde sunt 1,3 miliarde de oameni şi unde 53% din forţa de muncă este angajată în agricultură sau în industria lemnului, însă creşte şi în estul şi sud-estul Asiei, de asemenea. Odată cu îmbunătăţirea economiei, spune ea, creşte şi salariul şi oamenii privesc carnea ca pe un lucru de nelipsit din alimentaţia lor. Moda aceasta este sprijinită şi de creşterea lanţurilor de fast-food. Producţia de carne pe cap de locuitor a crescut în 13 ani până în 2001 de la 23kg / persoană, la 49 kg / persoană, ouăle de la 6kg / persoană la 18 kg/ persoană, şi laptele de la 3kg / persoană, la 8 kg pe persoană.” Ce putem să facem? Se ocupă cineva de acestea?
N: - Aceasta este o problemă serioasă, nu doar în China, ci în întreaga lume. Comunităţile pentru mediu abia acum încep să recunoască impactul enorm al agriculturii animale asupra încălzirii globale. Noi trebuie să începem să educăm lumea, în SUA şi în celelalte ţări, ca cei care se ocupă de această problemă să înceapă să lucreze la alimentaţie, ca o prioritate.
Î: - Ce spuneţi de animale? Prin tradiţie, în China rurală o gospodărie avea unul sau doi porci în curte. Acum, occidentul îi arată Chinei cum să aibă ferme industriale, ca să crească animale mai multe, mai eficient şi mai „igienic”, deci să contribuie şi mai mult la emisiile de gaze de seră. În China, transportul animalelor de multe ori este ceva foarte rudimentar şi în fermele mici, distanţele nu sunt aşa de lungi. Odată cu creşterea fermelor comerciale, distanţele şi congelarea cresc şi ele. Se ocupă cineva de aceasta? Ce credeţi, domnule Noam?
N: - Creşterea dramatică a fermelor industriale foarte poluante şi extrem de violente este subestimată ca fiind o sursă importantă de gaze de seră. Cât de rău stau lucrurile acum, se întrevede o înrăutăţire şi mai mare pe măsură ce producţia intensivă de animale se extinde. Consumul de carne a crescut deja de cinci ori în ultimii 15 ani, cu rezultate devastatoare. Noi trebuie să schimbăm cursul acesta foarte urgent.
Î: - Putem să terminăm cu lanţurile de fast-food? De exemplu, eu nu ştiu care sunt cifrele în America, dar în China industria lor de fast-food a făcut 24 de miliarde de dolari. Piaţa creşte cu 20% anual. McDonalds are peste 400 de restaurante în China şi KFC are 681. Fără nici un dubiu că această creştere contribuie la creşterea consumului de carne şi la intensificarea metodelor fermelor industriale. Gigantul american de carne, Smithfield Foods, face afaceri în comun cu compania olandeză Artal Holland BV, sub numele de AFG Company, în provincia Guangdong. Ei produc acum produse de carne pentru lanţurile fast-food şi pentru vânzătorii cu amănuntul. Ce credeţi despre aceasta? Cine să vrea să se ocupe de băieţii mari din fast-food?
N: - Una din problemele cu privire a încălzirea globală este că oamenii simt că ei nu pot face nimic. Publicul, de multe ori pasiv, depinde de politica de decizie a guvernului. La final, chiar dacă noi avem tehnologia să reducem cu 40% consumul de combustibil al maşinii, fără reducerea mărimii maşinii sau a siguranţei, producătorii de maşini nu pun aceste modele la îndemâna cumpărătorilor. Deci, să facă ceva cu privire la companiile de petrol, companiile de maşinişi giganţii fast-food, pare imposibil pentru cetăţeanul de rând. Atunci când realizezi că poţi să faci diferenţa cu fiecare masă, atunci dintr-o dată imaginea se schimbă. Poţi să alegi, şi felul cum alegi afectează schimbarea climei. Dacă oamenii reduc din consumul de produse animale cu jumătate, atunci această sursă de poluare va scădea la jumătate şi nu mai este nimic de făcut din partea nici unei corporaţii sau a unor intereselor speciale. Viitorul este sigur în mâinile noastre sau mai degrabă, în gura noastră. Asta nu înseamnă că guvernele sunt scutite să se mai ocupe de legile cu privire la această sursă majoră de gaze de seră. Guvernele trebuie să înceapă prin a termina cu subvenţiile imense pentru fermele industriale, pe care efectiv le plăteşte ca să polueze. În şcoli şi în programele guvernamentale, în campaniile de educaţie publică şi în legile despre cheltuirea banilor din taxe, ei trebuie să promoveze o alimentaţie sănătoasă, pentru oameni şi pentru mediu. >>
luni, 13 iulie 2009
CUNOŞTEAŢI URMĂTOARELE ASPECTE DESPRE ROMÂNIA?
- Dacă ne uităm pe harta lumii observăm că România este amplasată pe un teritoriu îmbrăţişat de ape, care toate se unesc, formând la un moment dat un singur fluviu, care apoi se desparte în DOUĂ, apoi în TREI braţe care apoi se varsă în mare. (Este una dintre puţinele ţări ale planetei atât de clar demarcată de ape - se vede acest lucru foarte clar dacă aruncăm o privire pe harta fizică a lumii)
- Aţi observat că în România se află singurul lanţ muntos din lume care are o curbură de 360 grade?
- Cunoaşteţi frumuseţile megaliţilor României?
- Ştiaţi că Papa Ioan Paul al II-lea a numit-o Grădina Maicii Domnului? (Din câte ştiu eu este singura ţară pe care a numit-o aşa)
- Ştiaţi că poporul român a dat planetei în ultima sută de ani procentul cel mai mare de personalităţi (ca să nu zic genii) recunoscute la nivel mondial, raportat la numărul de locuitori?
- Ştiaţi că pe teritoriul României a fost găsit cel mai vechi schelet de om din lume?
- Ştiaţi că structura cristalină a fulgilor de zăpadă din România este foarte asemănătoare (aproape identică) cu structura cristalină a fulgilor de zăpadă din India şi Tibet? (Ştim acum de la DR. Masaru Emoto că apa cristalizează în funcţie de energia locului)
- Foarte mulţi oameni - români şi străini - au afirmat că în România au văzut cel mai mare număr de femei frumoase raportat la numărul de locuitori.
- România a dat planetei cele mai bune loturi de gimnastică de-a lungul timpului, raportat la nr. de locuitori. (Aici vreau să fac legătura dintre gimnastică, frumuseţe şi armonie).
- În România se află primul oraş din Europa care a fost iluminat electric.
- Mihai Eminescu l-a anticipat pe Einstein, cunoscând multe aspecte ale Teoriei Relativităţii.
- Prin sacrificiul soldaţilor Români şi întoarcerea armelor în Cel de-al II-lea Război Mondial, războiul a fost scurtat în Europa cu câteva luni, fiind salvate astfel alte câteva sute de mii de vieţi.
- De-a lungul istoriei, Ţările Române (cu foarte mari sacrificii) au fost un permanent factor de echilibru între marile imperii.
- V-aţi pus vre-o dată întrebarea de ce nu a putut fi finalizat acel parc proiectat a fi amplasat mai întâi lângă Sighişoara şi apoi la Snagov? Oare să fie vorba tot despre incompatibilitate energetică?
- Aţi observat faptul că Palatul Potala din Lhasa (Capitala Tibetului) are o structură asemănătoare cu Casa Poporului din Bucureşti?
- ... ca să nu mai vorbim de bogăţiile naturale: ape minerale, aur...
- ... ... ... ... ...
"Munţii noştri aur poartă/Noi cerşim din poartă-n poartă..." (Oare Eminescu vorbea doar despre aurul din munţii României?)
Oare întâmplător imnul României se numeşte "Deşteaptă-te Române!"?
Oare despre ce fel de deşteptare este vorba?
P.S. Dacă am făcut vre-o observaţie greşită vă rog să mă corectaţi, iar dacă cunoaşteţi alte aspecte evidente, vă rog să le adăugaţi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)